Pigūs skrydžiai: 2020-ųjų gidas ir naudingi patarimai keliautojams

Pastaruoju metu aviacija išgyvena tikrą aukso amžių: lėktuvai – kur kas saugesni, geriau prižiūrimi, bilietai pigūs, o patys skrydžiai – gana komfortiški.
Tai lėmė ir aviacijos išpopuliarėjimą Lietuvoje. „Oro navigacijos“ duomenimis, 2020 m. sausį Lietuvos oro erdvėje per 2019 metus iš viso aptarnauta 19,3 tūkst. skrydžių. Jų apimtys po truputį didėja: šių metų sausį skrido 1,6 proc. daugiau keleivių, palyginus su 2019 m. sausio mėn.
Kur lietuviai skraido daugiausiai, kurios skrydžių kryptys populiariausios, o kokios naujos kryptys bus įrašytos į skrydžių iš Lietuvos žemėlapį 2020-aisiais bei kaip sutaupyti renkantis ir perkant bilietus?

Populiariausi – pigūs skrydžiai į Londoną

Lietuviai dažniausiai domisi skrydžiais į Londoną. Didžiojoje Britanijoje gyvena maždaug 211 tūkst. lietuvių (palyginimui – dvigubai daugiau nei ketvirtame pagal dydį Lietuvos mieste Šiauliuose). Keli faktai:

    • Vilnių ir Londoną jungia 9 kasdieniai skrydžiai.
    • Taip pat skrydžiai į Didžiosios Britanijos sostinę organizuojami iš Kauno ir Palangos.
    • Nuo 2019-ųjų vidurio iš Vilniaus galima nuskristi ir į Londono Sičio oro uostą.
    • Taigi vienareikšmiškai patys populiariausi tiek skrendant iš Vilniaus, tiek ir iš Kauno, tiek ir iš Palangos – pigūs skrydžiai Į Londoną.

Pigūs skrydžiai „WizzAir“ lėktuvais

      Bendrovė „Wizz Air“ pateikia duomenis, kad populiariausi skrydžiai – vėlgi į Londoną. Antras pagal populiarumą miestas, į kurį skrenda keleiviai iš Lietuvos – Oslas. Beje, kur kas daugiau skrendančiųjų maršrutu Vilnius-Oslas nei Oslas-Vilnius.

 

      Trečia pagal populiarumą pigių skrydžių kryptis – Kaunas-Kopenhaga: manoma, šiuo maršrutu daugiausiai skraido Danijoje studijuojantys studentai, o ir bilietai Kopenhagą – apskritai vieni pigiausių. 4 ir 5 vietose atitinkamai rikiuojasi

pigūs skrydžiai „WizzAir“

      lėktuvais į Frankfurtą ir Stokholmą: pastebima, kad šiais maršrutais dažniau skraido verslo klientai. Toliau sąraše – turistų ypač mėgstami miestai Milanas, Barselona, Alikantė ir Roma. Į šiuos miestus skrendama gana dažnai, nes skrydžiai – pigūs, taikoma nemažai akcijų. Paskutinis pagal „Wizz Air“ pateikiamą statistiką populiariausių skrydžių iš Lietuvos dešimtuke – Paryžius.

Pigūs skrydžiai į Paryžių, Romą ir Tenerifę

      Iš Vilniaus į Paryžių šiuo metu skrydžiai organizuojami beveik kasdien. Tiesa, meilės miestu vadinamas Paryžius sulaukia kur kas daugiau turistų srautų: daugelis šią kryptį renkasi savaitgalio kelionėms. Ir nors keleivių srautai – kur kas mažesni, pigių bilietų tikrai galima rasti:

pigūs skrydžiai

      į Paryžių kainuoja vos nuo 14,99 Eur (+ mokesčiai).

 

      Į Romą, vadinamą „miestu ant septynių kalvų“, galima nuskristi iš Vilniaus. Pigūs skrydžiai į Romą kainuoja panašiai tiek, kiek ir į Paryžių. Tuo tarpu iš Kauno keleiviai skraidinam į Milaną. Taip pat iš Kauno šiltuoju metų laiku (nuo pat kovo iki spalio pab.) organizuojami skrydžiai į Neapolį.

 

      Ispanija – viena iš lietuvių atostogų krypčių. Be Barselonos dar organizuojami ir pigūs skrydžiai į Tenerifę: dažniausiai bilietų kainos stipriai nukrenta rudenį arba žiemą. Tačiau ne veltui Tenerifė vadinama „amžinosios vasaros sala“: joje šilta net ir tada, kai pas mus spaudžia šaltukas. Pigūs skrydžiai „Ryanair“ ir „Wizzair“ kompanijų lėktuvais į Tenerifę su persėdimu Milane kainuoja ~70 Eur (mūsų sistemoje pasirinkome balandžio 1-sios datą). Bendra kelionės trukmė – ~23,5 val., todėl beveik visą dieną galima skirti vieno gražiausių Italijos miestų pažinimui.

Nauji įprasti ir pigūs skrydžiai iš Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostų nuo 2020 m.

Pigūs skrydžiai iš Vilniaus

      Kovo pab. „AirBaltic“ Iš Vilniaus pradės organizuoti tiesioginius skrydžius į Ciurichą bei Hamburgą. „Wizz Air“ pavasarį taip pat pasitinka su nauja kryptimi – skrydžiais į Kaukazo regiono vieną didžiausių miestų – Armėnijos sostinę Jerevaną.

 

      Šių metų vasarą į Lietuvių pamėgtą Kroatiją nebereikės belstis automobiliu: iš Vilniaus taip pat pradedami organizuoti tiesioginiai skrydžiai į Dubrovniką ir Rijeką. Skrydžiai startuos jau gegužės 2–7 dienomis.

 

      Tiesa, vasaros sezonu pigių skrydžių bilietų į kurortinius miestus nereikėtų tikėtis. Pigūs skrydžiai iš Vilniaus ir toliau bus organizuojami į Londoną, Dubliną, Oslą, Stokholmą, Milaną, Berlyną, Frankfurtą, Paryžių, Romą, Barseloną, Tel Avivą ir kt.

Pigūs skrydžiai iš Kauno

      Tie, kuriuos labiausiai domina pigūs skrydžiai iš Kauno, galės išbandyti ir dar dvi naujas kryptis. Nuo balandžio visi norintieji lėktuvais iš Laikinosios sostinės galės skristi į Oslą. Nuo gegužės mėn. „Ryanair“ organizuos skrydžius į dar vieną Kroatijos kurortą – Zadarą.

Pigūs skrydžiai iš Palangos

      Iš Palangos vasaros sezono pradžioje bus galima nuskristi į Kopenhagą bei Stokholmą. Pigūs skrydžiai „Ryanair“ bendrovės lėktuvais iš Palangos bus organizuojami ir į Dubliną. Pirmieji keleiviai į Airijos sostinę skristi galės jau kovo 31-ąją.

Pigūs skrydžiai: 10 patarimų keliautojams

  • Pigūs skrydžiai ir bagažas: visada pasidomėkite sąlygomis
        Pasidomėkite, koks bagažas įskaičiuotas į bilieto kainą. Dažniausiai įskaičiuotas rankinis bagažas, tačiau kiekviena skrydžių bendrovė taiko skirtingus reikalavimus bagažo matmenims ir svoriui. Dar iki tada, kai internetinėje platformoje jau rezervuojami pigūs skrydžiai, rekomenduojame apsilankyti bendrovės, organizuojančios skrydį, interneto svetainėje ir išsiaiškinti, kokio dydžio bagažą leidžiama turėti.

 

        Registruotas bagažas renkantis pigių skrydžių bendroves į bilieto kainą įskaičiuotas labai retai, tad šis niuansas gali ženkliai pakoreguoti skrydžio kainą. Labai gerai paskaičiuokite, kas apsimoka labiau:
        • Ar pirkti pigų skrydį ir mokėti dviženklę ar net triženklę sumą už registruotą bagažą.
        • Ar pirkti brangesnį bilietą, tačiau papildomai nemokėti už registruotą bagažą.
        Be to, labai dažnai keleiviai nežino, kokius daiktus turėti bagaže draudžiama, tad su draudžiamų skraidinti lėktuvais daiktų sąrašu galite susipažinti mūsų svetainėje.
  • Rinktis įprastus ar jungiamuosius skrydžius, o ga išeitis – pigūs skrydžiai į abi puses?
        Perkant lėktuvų bilietus svarbu atkreipti dėmesį į tai, ar skrydžių bilietas – jungiamasis, o gal tai keli atskiri bilietai. Jei kiekvienam skrydžiui įsigyjami atskiri bilietai, laiko reikės persėdimams bei bagažo registravimui.

 

        Labai dažnai skrydžių bendrovių administracija pateikia patarimą vengti atskirų skrydžių su persėdimais: vėluojantys skrydžiai ir šiandien – ne tokie jau reti. Jeigu skrydis nėra jungiamasis, o pirmasis lėktuvas vėluoja, o kitą lėktuvą galite nespėti ir į jokias kompensacijas nepretenduojate. Jungiamieji skrydžiai leis jaustis saugiau ir užtikrinčiau.

 

        Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į bilietų į vieną, abi puses, taip pat pigių skrydžių į abi puses kainas: Avia.lt visuomet gali pasiūlyti patrauklių nuolaidų visais atvejais.
  • Pasilikite daugiau laiko persėdimui
        Kelionės su persėdimais – dažnai pigesnės už tiesioginius skrydžius, o kartais net ir nėra kitų pasirinkimo alternatyvų: šiuo metu tiesiogiai iš Lietuvos oro uostų galima nuskristi į 26-ių šalių 51-ą miestą.

 

        Geriau, jei tarp skrydžių būtų bent kelios laisvos valandos. Verčiau luktelėti oro uoste skaitant knygą ar žurnalą, nei nervintis, jog nepavyks laiku įsiregistruoti į kitą skrydį.

 

        Taip pat daugiau laiko persėdimams verta pasilikti tuomet, kai oro uostas – labai didelis ir prireiks daugiau laiko tiek visiems formalumams atlikti, tiek rasti, kur eiti. Labai dažnai oro uostuose galima pamatyti bėgančių keleivių, o ir girdėti keleivių, kurie į skrydį yra pavėlavę net keliolika kartų, pasakojimų.

 

        Be to, turėkite omenyje, kad kai kuriose šalyse taikomos sudėtingesnės keleivių patikros procedūros, natūraliai atimančios laiko: apsidrauskite iš anksto ir persėdimams pasilikite pakankamai laiko.
  • Ilgas tarpas tarp skrydžių: kokios išeitys?
        Kartais pasirinkus pigius skrydžius gali pasitaikyti situacijų, kai į vieną oro uostą atskrendame vakare ar naktį, o kitas skrydis suplanuotas tik ryte ar net gerokai įdienojus. Tokiu atveju dažnai prireikia užsisakyti viešbutį: nakvynė iškelia kelionės kainą, tad gal geriau paieškoti skrydžių, tarp kurių persėdimo laikas trumpesnis, o ne mokėti dar ir už nakvynę viešbutyje?

 

        Jei skrydžio reikia laukti ne ilgiau nei 5 val., šį laiką galima prabūti oro uoste, tačiau reikia sužinoti, ar oro uostas veikia ir naktį. Pavyzdžiui, mažesniuose miestuose esantys, mažiau apkrauti oro uostai naktimis uždaromi, tad laukiant skrydžio neišvengiamai teks kažkur prisiglausti. Tokį skrydį apsimoka rinktis jau mūsų analizuotu atveju: pavyzdžiui, skrendant į Tenerifę su persėdimu Milane.
  • Neįtikėtinai pigūs skrydžiai? Patikrinkite, ar bendrovė patikima
        Radote bilietus, kurių kaina verčia tiesiog aikčioti iš nuostabos? Visų pirma patikrinkite, ar perkate iš patikimos skrydžių bendrovės. Iki šiol vis dar pasitaiko sukčiavimo atvejų, kai sukuriamos netikros internetinės skrydžių platformos. Jų pavadinimai – labai panašūs į egzistuojančių skrydžių bendrovių. Išviliojusios pinigus iš patiklių pirkėjų ir susirinkusios solidžias sumas, šios platformos dingsta lyg į vandenį.

 

        Geriausias „priešnuodis“ – paieškoti atsiliepimų apie įmonę, susirasti jos rekvizitus internete pačioje platformoje (labai dažnai jose apskirtai sunku rasti bet kokius tikrus kontaktinius duomenis), susisiekti su atstovais, pasidomėti, kada įkurta bendrovė ir t. t.
  • Tiksliai įveskite visus savo duomenis
        Natūralu, kad jei, per stebuklą randami, pavyzdžiui, pigūs skrydžiai į Londoną, skubama kuo greičiau nupirkti bilietus ir suvesti duomenis. Būtent skubėdami įveliame daugiausia klaidų, todėl įrašę skrendančių asmenų vardus ir pavardes patikrinkite, ar kartais neįvėlėte klaidų. Pavyzdžiui, vietoje vardo Aistė galima parašyti Asitė ir t. t., jau nekalbant apie ilgas pavardes. Kai kurios bendrovės geranoriškai sutinka pataisyti klaidą, kai kurios prašo sumokėti keleivio pavardės keitimo mokestį. Tad būkite atidūs: per neapdairumą dažnai nukenčia kišenė.


  • Ką daryti, jei skrydžio kaina „neįkandama“?
        Labai dažnai bilietai į reikiamą miestą būna labai brangūs, tad įsijunkite žemėlapį ir pastudijuokite, kokiuose gretimuose miestuose dar yra didelių oro uostų: galbūt kur kas labiau apsimokės skristi į gretimą miestą, o savo galutinį kelionės tikslą pasiekti autobusu ar traukiniu (o gal apskritai keliaujant autostopu)?

 

        Taip pat labai gerai pagalvokite, iš kokio miesto skristi patogiausia. Pavyzdžiui, jei gyvenate Šiaurės Lietuvoje, kur kas greičiau pasieksite Rygą, o ne Vilnių, tad jei skrydžių kaina panaši, geriau rinktis arčiau esantį oro uostą.

 

        Taip pat verta pasidomėti skrydžiais iš Varšuvos: pavyzdžiui, didžiausiame Lenkijoje tarptautiniame Šopeno oro uoste kasdien kyla ir leidžiasi apie 50 proc. visų šalies lėktuvų. Autobusų kompanijos skelbia, kad bilietas Vilnius-Varšuva kainuoja nuo 5 Eur. Tačiau reali kaina – nuo 16 Eur. Jei nenorite vargti keliaudami autobusu, Varšuvos oro uostą galite pasiekti lėktuvu: reali kaina mūsų svetainėje – nuo 36 Eur.
  • Pigūs skrydžiai: kada palankiausia ieškoti bilietų į juos ir kaip gaudyti akcijas?
        Paskutinės minutės skrydžiai gali būti ir labai brangūs, ir labai pigūs – tai tarsi loterija, ir niekada nežinome, pasiseks ar ne. Tačiau jei norime įsigyti bilietą išties pigiai, geriausia paieškas atlikti iki kelionės likus maždaug 3 mėn. Kartais pigių bilietų galima aptikti net ir 30 dienų iki skrydžio: po to kainos ženkliai pakyla. Labai dažnai tiesiog laimi tie, kurie skristi gali bet kurią iš datų, pavyzdžiui, savaitės intervalu, tarkime, ne vasario 14 d., tačiau bet kuriuo metu nuo vasario 10 ar 17 d.

 

        Jei jau žinote preliminarią skrydžio datą, užsiprenumeruokite specialius pasiūlymus. Mūsų svetainėje yra funkcija „Sekti kainą“: įvedę pageidaujamas skrydžių kryptis, datas, nurodę savo el. paštą gausite naujienas apie kainos pasikeitimus. Galite pasirinkti, kaip dažnai gauti laiškus: ar kartą per parą, ar kas 12 val., ar tik tada, kai bilietų kaina pasikeis. Kita funkcija – tikrinti kainas +-3 d. intervalu – jei panašiu metu, kada planuojate kelionę, bilietai atpigs, gausite apie tai pranešimą.
  • Pigūs skrydžiai ir savaitės dienos
        Labai dažnai manoma, kad skrydžių bilietai pigesni tam tikromis dienomis. Pavyzdžiui, pirkėjams bandoma įteigti mintį, jog palankiausios dienos pirkti bilietus – antradienis ar penktadienis. Tačiau bendrovė „CheapAir“, palyginusi skrydžių kainas tam tikromis savaitės dienomis, pateikė duomenis, kad kainų skirtumai – minimalūs, sudarantys vos iki 0,6 proc. bilieto kainos. Vadinasi, praktiškai jokios reikšmės, ar bilietą pirksite pirmadienį, ar šeštadienį (žinoma, tai galioja tik tuo atveju, kai netaikomos akcijos).

 

        Tačiau kalbant apie labiausiai skrydžiais oro uostuose apkrautas dienas skirtumas tikrai egzistuoja: daugiausia keleivių oro uostuose būna pirmadieniais, penktadieniais ir sekmadieniais. Tikėtina, tai susiję su darbiniais, verslo skrydžiais. Tad jei nenorite ilgai lūkuriuoti, spraustis tarp žmonių minios ir pan., rinkitės skrydžius kitomis savaitės dienomis.
  • Šventinės dienos bei atostogos
        Siekiant išvengti itin apkrautų oro uostų, skrydžių geriau vengti ir prieš didžiąsias metų šventes, pavyzdžiui, Velykas, Kalėdas, Padėkos dieną JAV ir kt. Jei per Kalėdas norite aplankyti artimuosius, gyvenančius kitoje šalyje, bilietus turėtumėte įsigyti iki kelionės likus maždaug 3 mėn.

 

        Pirkdami bilietus, iš anksto pasirūpinkite ir nakvyne arba automobilio nuoma. Bene kiekvienas bilietų pardavėjas gali pasiūlyti ir papildomų paslaugų. Tai ypač aktualu šventinėmis dienomis, per atostogas, kai išgraibstomi ne tiks skrydžiai, bet ir kitos susijusios paslaugos.

Avia.lt

        savo ruožtu siūlo galimybę rezervuoti viešbutį arba automobilį kelionėms toje šalyje, į kurią vykstate. Tad pirkdami bilietus iš karto galite rezervuotis viešbutį bei automobilį, gal net ekskursijas ar bilietus į lankomas vietas, kad po to netektų stoviniuoti ilgose eilėse. Vienu metu patogiai ir greitai užsisakę daugelį reikalingų paslaugų, pasilengvinsite visą kelionės procesą, išvengsite streso.

 

        Ieškant poilsinių kelionių, galioja panašios taisyklės: šventiniu laikotarpiu, vaikų mokyklinių, vasaros atostogų metu kainos būna ženkliai aukštesnės, o ir nuolaidų rasti pavyksta rečiau.

 

        Daugiau patarimų, kaip 2020-aisiais medžioti pigius skrydžius – šiame filmuke:


https://www.youtube.com/watch?v=wkB9ti3m_jc

        Apibendrinant, kasmet skrydžių apimtys po truputį didėja. Lietuviai nuo 2020-ųjų galės lengviau pasiekti tiek dar kelis Europos didmiesčius, tiek ir sparčiai populiarėjančius kurortus. Populiariausi skrydžiai sutampa su lietuvių emigracijos kryptimis.

 

      Norint įsigyti pigius bilietus, jų reikėtų ieškoti iki skrydžio likus 1–3 mėn., nors, žinoma, pasitaiko ir išimčių. Pigūs skrydžiai praktiškai neegzistuoja šventiniu laikotarpiu ir per atostogas: tada net ir pigių skrydžių bendrovių bilietų kainos šokteli iki kelių kartų. Perkant bilietus, dėmesį reikia atkreipti reikia į daugybę niuansų, lemiančių, ar sutaupysite, ar visgi permokėsite.

Avia.lt priklauso UAB "Baltic Clipper"

įmonės kodas: 110437597
PVM mokėtojo kodas: LT104375917
adresas: Laisvės al. 61-1, Kaunas, LT-44304, Lietuva
el. paštas: [email protected]

Pagalba ir informacija telefonu (8 5) 249 09 09:

Šiokiadieniais — 8:00-19:00
Savaitgaliais / švenčių dienomis — nedirbame

Naujienų prenumerata

Užsisakykite mūsų naujienlaiškį ir kiekvieną savaitę savo el.pašte sekite geriausius skrydžių pasiūlymus.

Prenumeruoti